Uitgebreide informatie over Bulgarije

Bulgarije als zon- en wintersportbestemming

Op deze pagina informeren we jou over het land Bulgarije. We bespreken in het kort wat je kunt verwachten als je naar deze republiek afreist. Bulgarije ligt in het zuidoostelijke gedeelte van Europa en wel ten zuiden van de rivier de Donau. Het oostelijke deel grenst aan de Balkan. Bulgarije timmert als vakantie- en partybestemming (voor jongeren) flink aan de weg. Steeds meer Nederlanders en met name jongeren brengen hier hun zomervakantie door. En dat is zo gek nog niet…. Want alleen voor de natuur kom je hier al ruimschoots aan je trekken! Voor wintersporters heeft Bulgarije ook voldoende te bieden. Daarover straks meer informatie.

Landen rondom Bulgarije

Servië, Roemenië en Macedonië delen de grenzen met Bulgarije. Ook vormt Bulgarije de grens met Griekenland en met het Turkse Europese gedeelte. De hoofdstad is Sofia. Bulgarije heeft een landoppervlakte van ongeveer 110.900 vierkante kilometer. Bulgarije ligt overigens aan de Zwarte zee en een voor de Bulgaren belangrijke doorvoerhaven aan deze zee is Plovdiv.

Lid van de Europese unie

Bulgarije is sinds 1992 lid van de OVSE en vanaf 2004 lid van de NAVO. De Europese Unie liet Bulgarije in 2007 toe als lid. Het merendeel van de bevolking spreekt Bulgaars, een Slavische taal. Nog maar een klein deel van de Bulgaarse bevolking spreekt Turks.

Klimaat in Bulgarije

Landklimaat met grote verschillen.

In het noorden van Bulgarije heerst een landklimaat. Ga je in de zomer de toerist uithangen in Bulgarije? Neem dan vooral veel luchtige kleding mee. In de zomermaanden is de kans op zeer warme perioden groot. De winters in het noorden zijn echter het tegenovergestelde. Het kan er dan vrij koud worden. ’s Winters kan je echter in het zuidelijke gedeelte van Bulgarije rekenen op milder weertype. Wil je op zonvakantie? Dan zit je aan de Zwarte zee perfect.

Wintersport in Bulgarije

Skiën in Bulgarije. Zoek je een originele skibestemming? Een skivakantie in Bulgarije is dan zo gek nog niet! In de bergen heb je een hoge sneeuwzekerheid. Er valt met regelmaat sneeuw. Zo is o.m. het Balkan gebergte erg geschikt voor wintersporters. Een erg gezellig en leuk skioord vind je nabij het plaatsje Borovets. Alles ligt vlak naast de skipistes (hotels, skiverhuur, winkels en barretjes) wat natuurlijk ideaal is. De pistes zijn lang en breed en geschikt voor zowel de beginnende skiërs als de ervaren rot. Een ander populair Bulgaars skioord is Pamporovo. Dit gebied ligt op 1650 meter hoogte en is tevens het meest zonnige berggebied van Bulgarije! De ideale zon- en wintersportbestemming dus!

Top 5 bezienswaardigheden Bulgarije

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bulgarije. Indien u een bezoek bent aan dit mooie land, moet u deze gezien hebben.

  • St. George Rotunda: Een prachtige kerk en direct het oudste gebouw van de stad Sofia. Wat meteen opvalt zijn de rode bakstenen.
  • Het Nationale Paleis van Cultuur: Dit paleis heeft een oppervlakte van zo’n 120.000 vierkante meter (…). Slenter op je gemak door de talloze zalen en laat alle indrukken op je inwerken.
  • SS. Cyrillus en Methodius Nationale Bibliotheek: In deze bibliotheek vind je tal van oude geschriften, geschreven in de tijd van het Ottomaanse en Perzische rijk. Het is tevens de grootste bibliotheek van het land.
  • Vitosha Boulevard: Toe aan nieuwe kleding of souvenirs? In deze winkelstraat komt elke vrouw tot zijn recht en het is een leuke afsluiter van een welverdiende vakantie.
  • Borisova Gradina: Dit park werd gemaakt in 1884 en nabij dit park bevind zich een groot meer.

Uit gaan in Bulgarije

Uitgaan aan de Zwarte Zee?

Bulgarije een uitgaansland? Jazeker! Ook al staat het niet direct bekend als ‘partyland’, jongeren kunnen in Bulgarije in met name de grotere steden meer dan goed uitgaan. Er zijn zelfs reisorganisaties zoals GoGo en Xtravel die complete kroegentochten voor jongeren hebben uitgestippeld. De bekendste en mooiste vakantiebestemming voor jongeren is misschien wel Sunny Beach aan de Zwarte Zee. Aan deze boulevard bevinden zich talloze strandbars, discotheken en strandtentjes. Het is te vergelijken met Ibiza maar dan in Bulgarije… Op een kilometers lang strand kan je in de ochtend weer lekker bijkomen van je nachtelijke avonturen. Er zijn volop winkels en attracties in deze omgeving. Je zult je in Sunny Beach nooit vervelen! Zie ook onze aanbiedingen jongeren reizen naar Bulgarije, Sunny Beach.

Meer wetenswaardigheden over Bulgarije

Drinkwater

Maak alleen gebruik van leidingwater als dit voorgekookt is.

Valuta

Op termijn zal Bulgarije waarschijnlijk overstappen op de Euro. Op het moment van schrijven (okt. 2018) is de munteenheid van Bulgarije de Bulgaarse lev, beter bekend als BGN. Bankbiljetten die kunnen worden gepind zijn die van 5, 10, 20, 50, 100 BGN. Het 2 BGN bankbiljet kan je niet meer opnemen uit het geldautomaat maar is nog wel in omloop. Op bepaalde plekken kan je niet met de pinpas of creditcard betalen. Neem dus altijd wat contant geld mee.

Prijzen

Afdingen tijdens het winkelen is er in Bulgarije niet bij. Doe dit dus niet. De prijzen staan in de winkels vast. De prijzen in Bulgarije liggen veel lager dan die in Nederland. Kijk niet raar op als je voor overnachtingen, levensmiddelen, uitgaan en openbaar vervoer gemiddeld 50% goedkoper uit bent dan in Nederland. Het prijsverschil met restaurants is bijvoorbeeld op het moment van schrijven (okt. 2018) 60%. Openbaar vervoer zelfs 70%.

Douane

Je kunt zonder visum de grens over. Een paspoort is natuurlijk verplicht evenals een geldig rijbewijs voor de bestuurder. Volgens NederlandWereldwijd.nl komen er op dit moment (okt. 2018) aan de grens van Bulgarije "gevallen van afpersing" voor. Wees extra alert.

Vliegtickets naar Bulgarije.

Vliegen naar Bulgarije kan spotgoedkoop. Vlieg je via Transavia, dan is het goedkoopste vliegticket €29 (2018).